F-gass
Alle som jobber med f-gass må ha gyldig personlig f-gass-sertifikat. Også bedrifter må ha f-gass-sertifikat. 1. juli 2022 ble det innført fem års gyldighet for f-gass-sertifikater.
Alle som håndterer f-gasser er underlagt strenge krav.
F-gasser er fluorholdige klimagasser som skader miljøet dersom de slipper ut i atmosfæren. Den største kilden til utslipp av f-gasser er lekkasjer av HFK (hydrofluorkarboner) fra kuldeanlegg, aircondition og varmepumper. Derfor er det strenge krav til alle som håndterer f-gasser. Det gjelder både personer og bedrifter.
Kravene om f-gass sertifisering kommer fra EUs f-gass-forordning.

HFK-avgifter for 2023
Avgiftssatsen for HFK-gasser øker i 2023 med 24 %, men grunnlaget for beregningen endres. I praksis blir økningen derfor lavere for flere vanlige kuldemedier.

Novap Digital
Nå kan du få internkontroll på mobilen – i tillegg til alt du trenger av digitale verktøy. Novap Digital samler alt i én løsning.

Tips Miljødirektoratet om ulovlige forhold
Har du mistanke om at en bedrift, nettbutikk eller detaljhandel ikke følger kravene i F-gass-forordningen, kan du tipse Miljødirektoratet. Du kan gjøre det anonymt om du ønsker.

F-gass-fornyelse: 1. juli 2022 blir ny frist
Både personlig f-gass-sertifikat og bedriftssertifikat utstedt 1. juli 2017 eller tidligere må fornyes innen 1. juli 2022.

F-gass sertifikat for personer
Gyldig f-gass sertifikat er en forutsetning for å installere splitt luft-luft- og luft-vann-varmepumper med f-gass, eller gjøre inngrep i kuldekretsen på varmepumper- og kuldeanlegg.

Internkontrollsystem for f-gass sertifisering av bedriften
Internkontrollsystemet skal dokumentere at en bedrift har og etterlever rutiner, som ettersyn av utstyr og kuldemedieregnskap.

Miljødirektoratet følger opp alle tips
– De siste årene har vi fulgt opp alle tipsene om manglende F-gass sertifisering, opplyser Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.