Høringssvar fra Norsk Varmepumpeforening – Direktiv (EU)2023/1791 det reviderte energieffektiviseringsdirektivet
Les Norsk Varmepumpeforening sitt innspill til innføring av Energieffektiviseringsdirektiv II i Norge.

Energiminister Terje Aasland (Ap) ved en tidligere pressekonferanse. FOTO: Margrete Løbben Hanssen OED.
Oppsummering
Norsk Varmepumpeforening støtter innføring av Energieffektiviseringsdirektiv II i Norge. Vårt viktigste innspill i denne høringen er at Norge og de andre EØS-landene må forholde seg til samme tidsfrister som EU-landene ved innføring av dette direktivet. For Energieffektiviseringsdirektiv II er fristen for innføring 10. oktober 2025.
Generelle kommentarer
Byggebransjen i Norge operer i et felles marked i Norden og Europa. Når Norge ligger på etterskudd ved innføring av EU-direktiver skaper det unødvendige problemer for leverandører, entreprenører og rådgivere i byggebransjen.
Klimaavtalen Norge har med EU gir et bindende rammeverk for Norges klimamål. Norge deltar både i EUs kvotesystem for bedrifter og innsatsfordelingsforordningen, hvor alle land får et
nasjonalt utslippsmål for ikke kvotepliktig sektor.
Energieffektiviseringsdirektiv II er del av en pakke med direktiver som skal sikre at EU kutter sine klimagassutslipp med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990. Hvis Norge skal kutte sine utslipp med 55 prosent innen 2030, er det viktig at vi innfører alle direktivene i denne pakken, og at Norge og de andre EØS-landene forholder seg til de samme tidsfrister som gjelder for medlemsland i EU.
EU har redusert sine utslipp med 31 prosent sammenlignet med 1990. Norge har i samme periode redusert sine utslipp med 5 prosent. En viktig grunn til at Norge ikke har lykkes i klimapolitikken er at vi har implementert EUs sine direktiver på dette området stykkevis, delt og ofte kraftig forsinket i forhold til gjeldende tidsfrister. Noen viktige direktiver, som Energitjenestedirektivet fra 2006 og Energieffektiviseringsdirektivet fra 2012, har Norge ennå ikke implementert.
Både Energieffektiviseringsdirektivet og Bygningsenergidirektivet har bred støtte i Stortinget
Vi ber departementet merke seg at når saken om å innføre EUs bygningsenergidirektiv fra 2010 ble oversendt Stortinget våren 2023 stemte alle partiene i komiteen for å innføre direktivet. Selv de partier som er imot EU-medlemskap og EØS-avtalen, stemte for å innføre dette direktivet. Det eneste punktet det var strid om i komiteen, var Energidepartementets søknad om et unntak for å fortsette å bruke netto energi som beregningspunkt i byggteknisk forskrift. Fire partier på Stortinget – Rødt, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne – stemte imot dette unntaket.
I Prop. 100 L (2022-2023) Endringer i energiloven og naturgassloven (overskuddsvarme, energikartlegging, måling og fakturering) foreslår regjeringen å innlemme noen utvalgte artikler fra energieffektiviseringsdirektivet 2012. Vi mener departementet her burde begrunnet utvalget av artikler, og også redegjort for om departementet på en senere tidspunkt vil innføre hele direktivet. Et enstemmig storting sluttet seg til innføring av de utvalgte artikler fra direktivet.
Norsk Varmepumpeforening mener departementet også bør klargjøre om følgende vedtak fra Energimeldingen i 2016 fortsatt gjelder:
«Energieffektiviseringsdirektivet erstatter energitjenestedirektivet og CHP-direktivet om kogenerering av kraft og varme. Formålet med energieffektiviseringsdirektivet er å skape et felles rammeverk for tiltak for å nå EUs mål om 20 prosent energieffektivisering i 2020. Direktivet legger opp til fjerning av markedsbarrierer som forhindrer energieffektivisering på tilbudssiden og sluttbrukersiden. Det skal settes indikative nasjonale energieffektiviseringsmål for 2020. Regjeringen vurderer at direktivet er i grenseområdet for hva som må innlemmes i EØS-avtalen. Regjeringen har besluttet at direktivet skal innlemmes i EØS-avtalen med nødvendige tilpasninger, og arbeidet med dette pågår nå i EØS-EFTA-landene.»
Norsk Varmepumpeforening henviser til møtereferat fra det halvårlige møtet mellom EU og Norge i mai 2023 hvor EU uttaler at Norge har hatt liten fremgang når det gjelder å implementere direktiver på energiområdet. Vi støtter EU at i en tid med energiknapphet i hele Europa så er dette et av de viktigste områdene og må prioriteres. EU fremhever også at EØS-landene må unngå forsinkelser i implementeringen av direktivene som inngår i «Fit for 55” pakken. Vi støtter EU på dette punktet, og mener den norske regjeringen må forholde seg til de tidsfrister som gjelder for innføring av Energieffektiviseringsdirektiv II og øvrige direktiver i denne pakken.
Sitater fra «Draft Minutes of the 56th meeting of the EEA Council (Brussels, 24 May 2023)» som ble publisert i forbindelse med møtet i EØS-rådet den 20. november 2023:
«In the area of energy, we have seen very little progress, although we held an orientation debate on energy at our previous EEA Council meeting. This remains one of the most important and topical issues of these days, as seen in the recent visit of the Commission President von der Leyen to Norway.
I would ask you to prioritise this area, in particular in the context of the top political priorities of this Commission. New legislative packages are relevant for incorporation, while the previous ones are still pending.
Finally, the Fit for 55 package also requires all our attention and we cannot afford delays in incorporation. This is true across sectors, whether it be aviation, maritime or the environment.
What we need now is a plan with concrete and realistic timelines of how the EEA EFTA States aim to tackle the backlog and fulfil their legal obligation to ensure a level playing field and homogeneity across the EEA.»
Kommentarer til utvalgte artikler i direktivet
Norsk Varmepumpeforening gjør departementet oppmerksom på at energieffektiviseringsdirektivet fra 2012 blir trukket tilbake den 12. oktober 2025. Hvis Norge skal rekke å implementere dette direktivet før det blir trukket tilbake så har Energidepartementet svært liten tid på seg.
Norsk Varmepumpeforening viser til de konkrete målene for energieffektivisering i direktivet. For å kunne nå disse målene er det nødvendig å innføre direktivet med samme tidsfrister som gjelder for land som er EU-medlemmer.
Energieffektivitetsdirektiv II fastholder prinsippet om "energieffektivitet først" som et grunnleggende prinsipp i EUs energipolitikk og gir det for første gang juridisk status. Norge bør også innføre dette prinsippet når direktivet innføres i Norge.
Norsk Varmepumpeforening vil spesielt fremheve viktigheten av artikkel 24 og tiltak for å forhindre energifattigdom. Vi mener dette må vektlegges når Norge skal innføre direktivet.
Norsk Varmepumpeforening støtter innholdet i øvrige artikler i Energieffektiviseringsdirektiv II.
Med vennlig hilsen,
Rolf Iver Mytting Hagemoen
Norsk Varmepumpeforening
E-post: river@novap.no