Dette bør du tenke på når du monterer i kulda

Vakuumering kan være krevende når du skal montere varmepumpe i minusgrader, så det å unngå fuktighet er enda viktigere enn ellers.


Utvilsomt kaldt her - i hvert fall under frysepunktet. Foto: Svein Holten. 

Ifølge Norsk Kulde- og varmepumpenorm bør omgivelsestemperaturen være godt over frysepunktet når du skal vakuumere et varmepumpeanlegg. Da kan mye av høysesongen ryke i store deler av landet. 
– Det viktigste å tenke på hvis du monterer når det er kaldt, er å gjøre ditt aller, aller beste for å unngå fuktighet i rørene. Har du ikke fuktighet, bør du ikke få problemer, sier Arild Larsen, kursholder for NOVAP (Varmepumpeforeningen). 

Det poengterer også Stig Rath, rådgiver i Multiconsult og forfatter av flere lærebøker i kuldeteknikk. 
– Har du sjekket at rørene til inne- og utedelen er plugget, og monterer uten forstyrrelser så fort du har tatt av pluggene, burde det ikke bli noe problem. Da vakuumerer du et anlegg det ikke skal være fuktighet i, sier han. 

Unngå kondens og plugg igjen rør umiddelbart

Å unngå regn eller snø er en selvfølge, men også på vinteren kan du få problemer med kondens. Den vil fryse til is inni rørene, og vakuumeringen kan ta veldig lang tid. 
– Unngå kondens ved å sørge for at rørene er minst like varme som lufta rundt dem, understreker Arild. I tillegg må du plugge igjen rør umiddelbart hvis du trenger å kappe dem. 

Bruk telt for god vakuumering – og komfort

Både Stig og Arild trekker fram telt med oppvarming som en god løsning når det er skikkelig kaldt. Da vakuumerer du et anlegg med temperaturer som er i henhold til kulde- og varmepumpenormen. En av flere erfarne installatør-bedrifter som bruker det, er Tynset Varmeservice.
– Vi manipulerer forholdene ved å bruke telt og varme, hovedsakelig for vakuumeringen sin del, opplyser serviceleder André Enget. En kraftig dieselvarmer sørger for rene T-skjorte-været inni teltet. 
– Vi har såpass bra med jobber at vi også kan sortere litt, sier han. Jobber med lange rørstrekk får bare vente til temperaturene er litt bedre. 
– Det tar litt tid å rigge opp, men selve monteringen og vakuumering går bedre når vi bruker telt og varme.  Det er hyggeligere å jobbe også, understreker André. 


Telt og varme = høyere komfort. Foto: Arild Rønning

Varm opp så du kjenner at rørene er tempererte

Han har selv montert varmepumpe i 33 minusgrader, men da var rørføring og alt arbeid inni teltet. 
– Er det småkaldt, holder det å sette varme mot rørstrekk og rørkveil slik at du kjenner at rørene dine er tempererte. Når vi flusher med nitrogen, merker vi at den er varm når den kommer ut av rørene, forteller han. Gode rutiner gir gode resultater. 
– Vi føler oss ganske trygge på at de monteringene vi gjør vinterstid og når det er kaldt, er forsvarlige.

Med telt kan du holde folk i jobb

Også Åndheim Kulde i Gudbrandsdalen bruker telt på kalde dager. Med en 4 til 5 kW propanbrenner blir det behagelige arbeidsforhold. 
– Det tar kanskje en halvtime ekstra å rigge opp, og det er litt styr å ha med brenner. Men det handler om å yte service til kundene og å holde folk i jobb hele sesongen, sier daglig leder Torstein Heggestuen. I utgangspunktet monterer de varmepumper hele året, men prøver å unngå det hvis temperaturen kryper under 20 minusgrader. 

Varm opp kraner så gummipakninger tetter

– Er du sikker på at du har fuktfrie rør, kan du i prinsippet montere uten varme, mener Heggestuen, men understreker at det krever veldig god kontroll og gode rutiner. 
–  Rørene må ha propper i begge ender, og du må montere raskt. Er det snødrev eller fuktig luft, må du være ekstra påpasselig, advarer han. 

Litt varme kan det uansett være smart å bruke. Gummipakningene på kraner kan bli stive og tette dårlig når det er kaldt. 
– Flere av våre montører bruker en varmekabel med støpsel for å få varmet opp kranene slik at de er tette, forteller Torstein. Du kan også bruke varmepistol. 


I snøvær er det ekstra nyttig med telt. Foto: Martin H. Kvinge

Hold god temperatur på kobberrør – også når du flarer

Er det nedbør eller mye vind, bruker Vebjørn H. Olsen i Alta telt for å unngå fuktighet. 
– Mest når det er snø, da er det et kjempebra hjelpemiddel.  Er det helt stille og 14-15 minus, har jeg montert uten telt, forteller han. Etter å ha slåss med kulde på sjøen i 13 år, har han lært seg ett og annet som er nyttig for å montere luft-til-luft-varmepumper. 
– Når du flarer, gjelder det å ha god temperatur på kobberrørene for å unngå at de sprekker. Er det veldig kaldt, er det lett å få sprekk på flaringen, poengterer han. Vebjørn varmer også rørene opp før vakuumering. 
– Det er veldig lite som skal til for å varme kobber. Og jeg har erfart at med en gang du har over fem plussgrader på kobberet, tar vakuumeringen mye kortere tid, sier Vebjørn. 

Hold verktøy varme

Verktøy må også håndteres med omhu.
– Husk å oppbevare vakuummeter varmt, helst i førerhuset og ikke i lasterom, for å unngå kondens og problemer, sier Stig. 
– Vakuumpumpe, momentnøkler og elektroniske instrumenter bør ikke stå i bilen over natta. Ha det på verkstedet, og sett det inn i gangen så fort du er framme hos kunden, sier Vegard Wang hos Entrade. Også plastkanaler og annet utstyr som lett sprekker i kulda, bør du sette inn.
– Når du starter vakuumpumpa, vil den generere varme og varme opp seg selv. Men du bør unngå å starte den hvis den er iskald etter å ha stått i bilen over natta, poengterer Vegard.

PS. Takk for fine bilder fra engasjerte fagfolk på Varmepumpepraten! Der finner du flere tips om telt - for eksempel hva som tåler kraftig Vestlands-vind.


En halv parasoll kan også være en rask løsning mot regn. Foto: Ove M Berild.