Revidert f-gass-forordning

EU har nå vedtatt den reviderte f-gass-forordningen. Det første R32-forbudet kommer i 2027, og krav om sertifisering utvides til HFO og naturlige kuldemedier.

Selv om R32 blir forbudt i de vanligste typene varmepupmer de nærmeste årene, forsvinner ikke kravet om f-gass-sertifisering. 

Produksjonen av f-gasser skal fases ned til et minimum innen 2036, og fases ut fullstendig innen 2050. Bruk av f-gasser i blant annet varmepumper strammes inn i flere trinn, ut fra globalt oppvarmingspotensial (GWP). 

R32-forbud for ulike typer og størrelser varmepumper

Mens den strengeste grensen for  GWP til nå har vært 750, strammer den reviderte forordningen inn til 150 og deretter 0 – altså forbud mot f-gasser –  i en rekke produkter. 

GWP-grensen på 150 betyr i praksis forbud mot R32, som har GWP-verdi på 675. Mange HFO-medier har GWP-verdi under 150, men de kan bli rammet av det foreslåtte forbudet mot PFAS. Innstrammingene slår inn på ulike tidspunkt for ulike produkter og størrelser.

F-gass-sertifisering for naturlige kuldemedier

Selv om en rekke f-gasser etter hvert skal fases ut, forsvinner ikke kravet om f-gass-sertifisering. Ifølge artikkel 10 i den reviderte forordningen gjelder kravene til sertifisering for fluorholdige klimagasser nærmere beskrevet i forordningen, eller “relevante alternativer til fluorholdige klimagasser, inkludert naturlige kuldemedier, der det er relevant”.

– Dette betyr at den som gjør inngrep i kuldekretsen på anlegg med HFO-medier eller naturlige kuldemedier trenger sertifisering. Slik tolker vi det, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. 

Miljødirektoratet er av samme oppfatning. 
– Det er vårt klare inntrykk at kravene til sertifisering og opplæring utvides til naturlige kuldemedier og HFO, fastslår fagdirektør Alice Gaustad. 



Nye krav til opplæring og sertifisering vil omfatte naturlige kuldemedier som propan. 

Kompetansekravene er ikke fastsatt

Artikkel 10 i den reviderte forordningen spesifiserer blant annet at sertifisering skal dekke: 

  • Punkt 5 e) sikker håndtering av utstyr som inneholder brannfarlige eller giftige gasser eller som opererer under høyt trykk eller involverer andre relevante risikoer;

– Hva sertifiseringskravene innebærer vet vi ikke ennå. De konkrete kravene vil komme i en egen gjennomføringsforordning, forteller Hagemoen. I tillegg kan Norge gjøre nasjonale tilpasninger til bestemmelsene i forordningen. 

De nye kravene trådte i kraft 11. mars i 2024, og er publisert i EUs Official Journal

Relevante datoer for forbud mot R32 

Maskiner med kapasitet ≤ 12 kW R32 blir forbudt fra*
Splitt luft-til-vann-varmepumper  2027
Splitt luft-til-luft-varmepumper  2029
Monoblokk 2027
Maskiner med kapasitet > 12 kW  
Splitt luft-til-vann-varmepumper  2033
Splitt luft-til-luft-varmepumper  2033
Monoblokk 2027
Monoblokk (> 50 kW) 2030
*Forbudene er basert på høyeste tillatte GWP-verdi, og for alle forbudene er det unntak for sikkerhetshensyn. 
 

Disse forbudene finner du i Annex IV i den reviderte f-gass-forordningen.

Totalforbud i mindre varmepumper

Den reviderte forordningen fastsetter også datoer for komplett utfasing av f-gasser i mindre varmepumper og aircondition (opp til 12 kW): 

  • Fra 2035 blir det totalforbud mot f-gasser i splitt-varmepumper og aircondition opp til 12 kW
  • Fra 2032 blir f-gass forbudt i små monoblokk-varmepumper opp til 12 kW

Også her er det unntak for sikkerhetshensyn. 

Forbud mot etterfylling 

Den reviderte f-gass-forordninger strammer også inn hvilke f-gasser du kan bruke ved reparasjoner og service av aircondition og varmepumper: Fra 1. januar 2026 blir f-gasser med GWP over 2500 forbudt. Men du kan fortsatt bruke regenerert eller gjenvunnet f-gass med GWP over 2500 til reparasjoner eller service, fram til 1. januar 2032.