Hybridvarmepumpe ved Nortura Rudshøgda

Varmepumenalegget på Nortura Rudshøgda gir årlige innsparinger tilsvarende 170 eneboliger og reduserte CO2-utslippet med over 850 tonn. 

Varmepumenalegget på Nortura Rudshøgda gir årlige innsparinger tilsvarende 170 eneboliger og reduserte CO2-utslippet med over 850 tonn. 

Sommeren 2007 ble varmepumpeanlegget på Rudshøgda satt i bruk. Anlegget sparer ca 3 GWh årlig. Prosjektet på Nortura Rudshøgda kostet 4,7 mill kroner inkludert egeninnsats ved bedriften. Nortura regnet med å ha dekket inn investeringsutgiftene i løpet av 2 år pga. besparelsene i energiutgifter. Anlegget gir årlige innsparinger tilsvarende 170 eneboliger og reduserte CO2-utslippet med over 850 tonn. 

Trenger mye varmt prosessvann

Bakgrunnen for prosjektet er at Norturas slakteri på Rudshøgda i Hedmark fylke trenger store mengder varmt prosessvann som holder minst 83 °C. I 2007 ble det derfor installert en hybridvarmepumpe med varmeeffekt 650 kW til dette formålet. Prosessvannet blir forvarmet til ca 50 °C av et lavtemperatur ammoniakkvarmepumpeanlegg, for så å bli ettervarmet av hybridvarmepumpen til ca. 83°C.

Varmepumpen leverer varme på ca 87 °C til en sekundærkrets for at forbruksvannet ikke skal kunne bli forurenset av varmepumpens arbeidsmedium ved en eventuell lekkasje i en varmeveksler. Varme fra lavtemperatur ammoniakkvarmepumpeanlegget på 45-50 °C samt annen spillvarme fra kjøle-/ fryseanlegget er varmekilde for hybridvarmepumpen. Den har hatt en gjennomsnittlig effektfaktor på e = 4,5 over tre år.

Varmepumpeanlegget sparer 3,4 GWh/år

Energigjenvinningsanlegget sparer totalt ca 3,4 GWh/år. Akkumulatortanken med varmt vann på 83 °C gir bedriften god fleksibilitet i produksjonen siden anlegget kan takle store vannuttak i perioder uten effekttopper i oppvarmingssystemet. Ved å varme tappevann helt opp til 83 grader med gjenvunnet varme, kan man lagre vannet uten fare for bakterievekst/ legionella.

Kjøler også kontorer

Et eksempel på gode praktiske løsninger i anlegget er at kjøling av kontorene om sommeren kan gjøres direkte av kaldt nettvann (10ºC), som skal brukes til tappevann. På den måten får man svale kontorer med minimalt energiforbruk, samtidig som varmebehovet til oppvarming av varmtvann reduseres.

Enova  har gitt støtte til prosjektet.

Kilde: Hybrid Energy/ Nortura