Knuser varmepumpe-myter i EU

Interessen for norske erfaringer med varmepumper tar av i Europa. – Vi kan vise at sterke fossil-lobbyister tar feil.

En rekke europeiske medier har i høst intervjuet Rolf Iver Mytting Hagemoen om det norske varmepumpemarkedet. 

Det sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. Markedet for varmepumper i EU forventes  å vokse mye i årene framover, som en del av unionens satsing på energieffektivisering. Men det skjer ikke uten motstand. 
– I flere europeiske land mobiliserer gass-lobbyen mot varmepumper, med kampanjer om at varmepumper ikke virker når det er kaldt, poengterer Hagemoen.

Klikkvinner i The Guardian

Sammen med eksperter som Caroline Haglund Stignor ved det svenske forskningsinstituttet RISE (Research Institutes of Sweden) bidrar han til å avkrefte disse mytene i flere toneangivende europeiske medier. Blant annet i britiske The Guardian, hvor en artikkel om varmepumper i Norge ble den mest leste og delte saken den dagen den ble publisert. 

Interessen for varmepumper er på vei opp i Europa. 

– Nordiske erfaringer er relevante

Journalist Ajit Nira i The Guardian opplyser til NOVAP at han aldri har skrevet en så populær artikkel. 
– I land som Storbritannia og Tyskland, hvor folk ofte blir fortalt at varmepumpene ikke fungerer i kulden, gir det mening at leserne ønsker å lære hvorfor de er så populære i de kalde nordiske landene, sier han til Teknisk Ukeblad, som laget en egen sak på den voldsomme interessen for norske erfaringer. 

Storbritannia på jumbo-plass

The Guardian er ikke alene om interessen. Også det franske nyhetsbyrået AFP, britiske Sunday Times, the Scotsman og Financial Times (bak innlogging) er blant medier som har intervjuet Hagemoen om det norske varmepumpemarkedet de siste månedene. 

– Varmepumper gjør at forbrukere kan spare betydelige summer i Norge, Finland og Sverige - kjent for sine barske vintre, poengterer euronews.green

– Det er ekstra positivt med stor interesse fra engelskspråklige og britiske medier, siden Storbritannia ligger på klar jumboplass for antall solgte varmepumper per husholdning, sier Hagemoen. Det viser statistikk fra den europeiske varmepumpeforeningen