Har du en nettbutikk uten å vite det? Sjekk nå!

Alle nettsider som oppgir priser på varmepumper og har mulighet for bestilling, må følge regler for energimerking. Nå skal NVE prioritere tilsyn.


Priser på varmepumper pluss dette skjemaet gjør denne forhandler-nettsiden til nettbutikk ut fra energimerke-reglene. 

Nå har NVE laget en ny veileder for energimerking av produkter. Bakteppet er en nylig kartlegging som avslørte at mange nettbutikker ikke følger regelverket om energimerking av produkter. 

Har ikke nettbutikk, tenker du kanskje? Definisjonen som brukes for energimerking omfatter alle nettsider som viser en pris og hvor forbrukere har tilgang på en «kjøpemetode», ifølge den nye veilederen. Kjøpemetode trenger ikke være så konkret som en handlekurv eller en bestill-knapp. 
– Det er tilstrekkelig at det er oppgitt et telefonnummer eller e-postadresse hvor man kan bestille eller kjøpe produktet, opplyser avdelingsingeniør Halem Suleiman Darwish i NVE. Det samme gjelder nettsider som har egne skjemaer for å be om befaring eller bestille varmepumpe. 

«Be om befaring» er ikke nok

– Dersom det bare er oppgitt et telefonnummer eller e-postadresse for at det skal være mulig å be om et mer konkret tilbud eller om en befaring, vil nettsiden ikke utgjøre en nettbutikk i energimerkesammenheng, fortsetter Darwish. Merk at det kan være krav om å oppgi energikarakter selv om en nettside ikke defineres som nettbutikk. 
– All reklame for varmepumper som inneholder opplysninger om energibruk eller pris, må ha en henvisning til energieffektivitetsklassen, poengterer Darwish. 

For liten skrift en vanlig feil

Har du nettsider som defineres som nettbutikk, har du ansvar for å vise at energietikett og produktdatablad vises korrekt. Blant annet:

  • skriften for energieffektivitetsklassen skal være like stor som for produktprisen. Dette er en vanlig feil, ifølge NVE. 
  • produktdatablad skal hete nøyaktig det, ikke noe annet

Det er ikke vanskelig å finne en nettbutikk hvor prisen vises i mye større skrift enn energikarakteren. 

Hør mer og spør NVE selv!

Du kan vise energietikett og produktdatablad som innebygde skjermbilder (nestet visning med bruk av en grafisk effektivitetspil), eller i sin helhet i nærheten av prisen. 
Mer om kravene for de ulike variantene finner du i den nye veiledningen fra NVE

Er du usikker på nettsidene til din bedrift defineres som en nettbutikk og hvilke regler som gjelder? 5. desember kl 12.30 til 14 inviterer NVE til gratis webinar om energimerking av produkter i nettbutikker.
– Vi vil diskutere definisjonen av en nettbutikk, og det vil også være anledning til å stille spørsmål, opplyser Darwish. Her kan du melde deg på.

Miljødirektoratet er også på ballen

Miljødirektoratet fører også tilsyn med de som selger luft-til-luft-varmepumper på nett direkte til sluttkunder. De som selger varmepumper er pålagt å sjekke at kjøpere kan dokumentere at installasjonen skal utføres av sertifisert bedrift. Du kan lese mer om kravene på Miljødirektoratet sine nettsider.