Digital F-gass-fornyelse: – Mye bedre enn å sitte på et kurs!

Tony Gravdal fra GK Inneklima i Drammen synes kurs i F-gass-fornyelse via videolink fungerte kjempebra. Resultatene på eksamen taler for seg.

Mye utstyr og få folk da Arild Larsen holdt digitalt kurs i F-gass-fornyelse.

En rekke ordinære kurs i F-gass-fornyelse er utsatt på grunn av tiltakene mot koronasmitte. Derfor har Norsk Varmepumpeforening satt i gang med interaktive kurs via videolink. Det første gikk av stabelen tirsdag 31. mars. 
– Personlig klarte jeg å være mye mer aktiv på den måten enn når man sitter sammen med mange andre, forteller Gravdal. Han fastslår at han fikk med seg mer på videolink-kurset enn han pleier på ordinære kurs. 
– Jeg synes det var mye lettere enn vanlig, så jeg hadde bare en positiv opplevelse!

Ha alt utstyr klart

Kurset ble gjennomført med verktøyet Zoom. Det kobler opp alle deltakerne til skjermen, og gjør det enkelt for kursinstruktør å stille spørsmål til deltakerne underveis. Gravdal har et konkret tips til å få mest mulig ut av dette: 
– Jeg dro på kontoret sånn at jeg visste at jeg hadde et bra nett. Jeg satt på et eget møterom med headset, så jeg visste at jeg ikke ville bli forstyrret. Jeg tror det er viktig å ha teknikken klar, sier han. Eksamen i NOVAPS lokaler i etterkant gikk bra, så nå venter Gravdal på å få fornyet sertifikat i posten.  
– Jeg kan absolutt anbefale dette kurset til andre, konkluderer han. 

Tommel opp

Trond Gravermoen i Gravermoen Klima var en av de andre sju deltakerne. 
– Jeg synes det var bra! Vi fikk en del spørsmål underveis. Det er alltid litt kleint de to-tre første, men sånn er det når du sitter i et rom også, mener han. Gravermoen hadde ikke aktivt kamera på sin maskin, og da måtte han være mer aktiv med tommel opp-funksjonen. Etter pauser må alle bekrefte at de er med via en tommel opp-knapp.
– Hvis du bare følger med og ikke er aktiv i det hele tatt, blir det kjedelig. Arild bytta på hele tida og fikk med seg de fleste. Han må ikke slutte med å stille spørsmål!

Eksamen ble gjennomført i etterkant av kurset, med inntil to deltakere per rom og god avstand mellom dem. 

Full score

Også for kursinstruktør Arild Larsen var videolink/Zoom en ny form. 
– Det var absolutt uvant, men det gikk bra, forteller han. Det å stille spørsmål til hver enkelt deltaker er viktig, og her nytter det ikke å slappe av eller sovne. 
– Alle fikk en haug av spørsmål! Jeg går etter deltakerlista og stiller spørsmål hele veien, forteller Larsen. Merker han at noen synes det er ubehagelig, går han bare videre på lista.
– Men å bruke litt humor er vanskelig; når alle har mutet mikrofonen er det vanskelig å vite om du når fram, poengterer han. Humor eller ei – samtlige åtte besto eksamen og fikk fornyet F-gass-sertifikat.