Varmepumpeprisen 2017 til Moholt 50/50

– Et konsept som gir gevinst ved å tenke områdeutvikling fremfor enkeltbygg, mener juryen om studentbyen som får Varmepumpeprisen 2017.

Studentbyen på Moholt i Trondheim er fortettet med fem nye blokker i massivtre. Blokkene holder passivhusstandard og har totalt 632 studentboliger. I tillegg er det bygget en barnehage på 2300 m2. Alle forsynes av samme energisentral. Der sørger tre varmepumper for å utnytte alle lokale varmekilder: 23 stk 250 m dype energibrønner, avløpsvann fra blokkene og solvarmeanlegg på taket av barnehagen.

– Vinneren har implementert et konsept som gir gevinst ved å tenke områdeutvikling fremfor enkeltbygg, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening som deler ut prisen.

Varmepumpeprisen 2017 til Moholt 50/50
Thor Olsen, Kristoffer Abrahamsen og Kristoffer Laskemoen i AF Energi & Miljøteknikk, sammen med juryen: Rolf Iver Mytting Hagemoen fra Norsk Varmepumpeforening og Ole Aksel Sivertsen fra Enova. Foto: Norsk Varmepumpeforening, Lillian Hjellum.

Varmepumpe på utstilling

Opprinnelig planla byggherre Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) å plassere varmepumpene i kjelleren på barnehagen. AF Energi og Miljøteknikk har levert energisentralen, og foreslå å flytte den opp i dagen i stedet. Slik endte den sentralt på torget, med glassvinduer på tre kanter og en godt synlig skjerm som viser energileveransene.

– Vi synes det er veldig positivt at varmepumpeteknologien vises fram for studenter i teknologihovedstaden, sier Ole Aksel Sivertsen, markedssjef bygg og energisystem i Enova og medlem i juryen for årets pris.

– Energisentralen har blitt et skikkelig blikkfang, og vi setter pris på at vi for en gangs skyld får vise fram det vi holder på med, sier prosjektleder Kristoffer Laskemoen i AF Energi og Miljøteknikk. Han tok imot prisen på vegne av SiT, sammen med kollegene Thor Olsen og Kristoffer Abrahamsen.

Høy overføringsverdi

Juryen mener også prosjektet har høy overføringsverdi.

– Det er valgt kostnadseffektive løsninger og en formålstjenlig samarbeidsmodell mellom utbygger og entreprenør, utdyper Hagemoen. Et viktig grep i prosjektet var å skille ut energisentralen i et eget selskap. Slik reduserte byggherren investeringene for leilighetene. Thor Olsen poengterer også at byggherren stilte krav til funksjon; både energidekning (minimum 87%) og effektfaktor (2,85 for total-systemet). På den måten stiller de krav til lønnsomhet i prosjektet. Entreprenøren har ansvar for driften det første året. For å bedre ytelsen til varmepumpene er det installert legionella-rensing på tappevannet, slik at det trygt kan varmes bare til 48 grader.

Prefabrikkert energisentral

– Selve energisentralen er prefabrikkert - den ble levert på lastebil i to deler. Veidekke hjalp oss med bunnplaten, forteller prosjektleder Kristoffer Abrahamsen, som mener dette gir redusert produksjonstid, økt kvalitet og lavere kostnad for kunden.

– God samhandling er sentralt for dette prosjektet, understreker Laskemoen, og trekker blant andre fram byggherrens energirådgiver Thore Larsen i Tempero.

­ – Og Enova har vært en nøkkelspiller for å få realisere investeringen, fastslår Laskemoen.

Varmepumpeprisen 2017 til Moholt 50/50

FAKTA om prisen

Varmepumpeprisen kan gå til:

  • Ny teknologi og nye løsninger som utvider bruksområdet for varmepumper eller bidrar til å gjøre varmepumper mer konkurransedyktige, eller
  • Personer, bedrifter eller prosjekter som bidrar til å øke kompetansen i varmepumpebransjen eller kjennskap til varmepumper generelt, eller
  • Aktører som gjennom god prosjektering, gode løsninger og god drift har vist at varmepumper er en pålitelig teknologi