Feiret sertifikat nummer 200

- Dette ble nesten for mykje, sa Ivar Waage, som kunne dra hjem fra NOVAPs F-gasskurs med sertifikat nr. 200 - og gavekort på restaurant Maaemo.

Innen første september må alle som installerer varmepumper som krever en kuldeteknisk montasje være F-gass-sertifisert. Varmepumpeforeningen (NOVAP) holder F-gass-kurs på KEM-senteret ved Sogn videregående skole, og ble forrige uke det første kurssenteret med 200 F-gassgodkjente  installatører.

– Vi er veldig stolte over at 200 har gått gjennom våre kurs og bestått eksamen, sa daglig leder Bård Baardsen.

Aldri vunnet før

Foreningen markerte milepælen fredag ettermiddag under forrige ukes kurs, hvor kandidat nummer 200 besto både teoretisk og praktisk eksamen etter tre dager på kurs. En overrasket Ivar Waage fra I K Waage Varmeteknikk i Kristiansund fikk både gavekort for to på Maaemo og refundert kursavgift.

– Dette var nesten litt sjokkerende; jeg tror det er første gang jeg har vunnet noe, sa Waage rett før han var ferdig med praktisk eksamen.

­– Jeg får vel melde meg inn i NOVAP nå, la han til med et smil.

F-gass sertifisert nr. 200 hos NOVAP

Daglig leder Bård Baardsen (til venstre) i NOVAP og daglig Lisbeth Solgaard i Isovator overrekker gavekort til Ivar Waage som fikk F-gass-sertifikat nummer 200 ved NOVAPs kurssenter. Foto: NOVAP

Satse eller slutte

Kravet om å sertifisere alle som skal jobbe med hydrofluorkarbon-kuldemedier kommer fra EUs F-gassforordning, og målet er å redusere utslipp av disse klimagassene.

– Vi synes forordningen er positiv; den gir bedre installasjoner og mer kvalitet for kunden, mener Baardsen. Det vil også påvirke bransjen i retning av færre aktører.

– Nå må mange aktører ta et valg og satse på dette, eller trekke seg ut. De som vil fortsette, må satse både tid og penger, så vi vil få en mer profesjonell bransje, utdyper Baardsen.

Fulle kurs frem til sommeren

NOVAP måtte jobbe en del for å få folk til de første F-gasskursene, men i det siste har det vært svært stor pågang fra installatører som vil bli sertifisert.

– Det går nå veldig fort mot 1. september, og de som utsetter dette for lenge, risikerer at de ikke rekker å bli sertifisert innen fristen, understreker Baardsen. NOVAP utvidet fra årsskiftet F-gass kurset med én dag, slik at kursdeltakerne skulle lære mer i løpet av kurset og dermed være bedre rustet til eksamen.

800 sertifikater hittil

Isovator er nasjonalt sertifiseringssenter for F-gassforordningen, og har inngått avtale med 12 eksamenssentre rundt om i Norge – blant dem NOVAPs senter.

– Det er veldig bra at NOVAP skaper blest om ordningen på denne måten, sier daglig leder Lisbeth Solgaard i Isovator om feiringen av kandidat nummer 200 . Totalt er om lag 800 er sertifisert til nå, mens myndighetene har lagt opp til at potensialet er 2500, ifølge Solgaard.

Eksamenssentre over hele landet

De første F-gasskursene startet opp i september 2011, og de tolv kurssentrene hadde da kapasitet til å dekke alt dette innen 1 september 2013.

– Dessverre har ikke bransjen tatt dette alvorlig nok, de har ventet litt for lenge, og nå risikerer vi at det ikke er mulig å få alle gjennom innen fristen, sier Solgaard. Hun tipper at 1500 vil klare det i tide.

– Det finnes eksamenssentre over hele landet og noen av disse sentrene tilbyr også kurs før man går opp til eksamen. Isovator har oversikt over de godkjente eksamenssentre på www.returgass.no.

– De som fortsetter uten sertifikat etter 1 september, bryter norsk lov. Myndighetene kommer til å ha kontroller, understreker Solgaard.

Praktiske ferdigheter på F-gass kurs
F-gasskurset har både en teoretisk del og en praktisk. Her tester Ivar Waage praktiske ferdigheter. Foto: NOVAP
Gavekort for to på restaurant Maaemo

– Dette er ikke hverdagskost, konstaterer Ivar Waage om gavekortet for to på restaurant Maaemo Foto: NOVAP